Släng inte mat i onödan! Har vi inte alla varit med om att bananerna inte gick åt denna vecka för barnen hellre åt riskakor? Eller att grönsakerna i kylen blivit lite skrynkliga?
Här får du hjälp och tips att spara både pengar och på miljön.
1. Släng inte
Även fast “bäst före”-datumet har passerat går det i många fall att äta ändå. Lukta eller smaka alltid på maten innan du slänger
2. Använd resterna
Ibland blir det rester kvar efter matlagningen eller middagen. Ta för vana att alltid spara matlåda att ta med till jobbet dagen där på. Har du grönsaker, räkskal eller köttben kan du koka egen fond/buljong. Frys in med smarta Stasherbag
3. På tallriken
Lägg inte upp för mycket mat på tallriken. Gör en matlåda till lunchen. Kika gärna på våra matlådor.
4. Följa receptet slaviskt
Man behöver inte alltid följa recepten i kokböckerna slaviskt. Men står det i receptet att du ska använda citrongräs kan du istället använda rivet citronskal eller ersätta creme fraich med yoghurt. Har du torka på recept kan du hitta klimatsmarta recept hos oss.
5. Frys in
När du ändå lagar en gryta kan det vara smart att planera så att du kan frysa in färdiga måltider. Lätt att ta fram och värma eller ta med till jobbet. Frys även in dina rester som pasta, ris, bönor, färska örter eller vin som blivit över. Det kan bli en pytt-i-panna en dag när det är tomt i kylen. Även bruna bananer kan du frysa in och använda till smoothies. Stasherbag är enkla att frysa och ger dig bra översikt i frysen.
6. Pigga upp med vatten
Pigga upp den trötta salladen eller rotfrukter genom att lägga dem i kallt vatten. Efter en timme är dem fräscha igen.
7. Kyl din kyl
Se till att din kyl är kall, då håller maten längre. Kylen kan vara mellan 4-6 grader.
8. Släng inte stött frukt & grönsaker
Om bananen är tråkig eller grönsakerna blivit mjuka. Gör en smoothie eller bananpannkaka till frukost. Mixa grönsakerna och använd i en gryta eller köttfärssås.
9. Förvara
Förvara din mat på ett sätt som gör att den håller längre. Potatis och lök bör inte förvaras tillsammans då löken får potatisen att gro fortare. Du kan även förvara dina grönsaker i tygpåsar eller bivaxwraps. Då håller de längre.
Bananer, tomater och avokado trivs inte så i kylskåpet. Förvara istället i en skål i köket. Både fint och smart.
10. Fota av
Fota av kylskåpet innan du åker och handlar. På så sätt kan du alltid se om du faktiskt redan hade en vara du står och lura på i affären
Tips: Ställ alltid dina äldsta varor längst fram i kylskåp eller skåp. På så sätt vet du att de bör användas först. Glöm inte heller att märka upp infrysta rester med datum.