•  Ekologisk och giftfritt!
  •  Fri hemleverans över 499 kr!
  •  Gratis paketinslagning!
Produkten har blivit tillagd i varukorgen
  •   Fri hemleverans över 499kr *under 5kg
  •   Snabba leveranser
  •   Kostnadsfri paketinslagning
  •   Brett hållbart sortiment

DIY - så enkelt är det att göra egna bivaxdukar

Som du säkert vet är engångsplasten en stor miljöbov och det finns många knep du kan ta till i vardagen för att minska användandet av plast. Att använda bivaxdukar istället för plastpåsar och aluminiumfolie är ett exempel som har blivit mer och mer populärt. En bivaxduk håller maten fräsch länge och är ett bra sätt att minska ditt klimatavtryck!

Tillverka egna bivaxdukar billigt och enkelt

En bivaxduk är något så enkelt som en bit bomullstyg som behandlats med bivax vilket gör den tät och formbar och håller maten fräsch länge. Använd bivaxdukar istället för plastpåse eller plastfolie. En sorts naturlig folie, helt enkelt! 

Hos oss hittar du färdiga bivaxdukar tillverkade av ekologisk bomull och bivax men du kan även köpa bivax på påse för att tillverka egna. En del tillsätter även en skvätt jojobaolja för att öka smidigheten.

Så här gör du:

  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Välj ett tunt vävt bomullstyg som är urtvättat och klipp i önskade storlekar. Litet till osten och större till brödet.
  • Lägg tyget på en plåt med ekologiskt bakplåtspapper på och strössla över flingor av bivax på bomullstyget och fördela jämnt. (Man kan även pensla på vax, kåda och jojobaolja som stått i värmebad, se recept nedan)
  • Sätt in i ugnen i ungefär 5 minuter.
  • Ta ut, låt svalna och använd istället för plast.

Basrecept

Till 3 dukar (small, medium, large) behöver du:

50g bivax

1 teksed jojobaolja

10g harts (three resin)

Ps. Är du vegan? Leta efter ett sojavax och följ stegen ovan. 

Användning av bivaxduk till matförvaring

Bivax är naturligt antibakteriellt vilket gör att maten håller sig fräsch länge. Du kan enkelt forma duken runt en skål eller frukt genom att värma den med dina händer. Perfekt för att ersätta plast- och aluminiumfolie när du ska förvara matrester i kylskåpet.

Bivaxdukar går att använda till allt från grönsaker och frukt, till bröd, ost och över skålar med rester men rekommenderas ej till rått kött. 

Hur sköter jag min bivaxduk?

Diska dina bivaxdukar i kallt vatten med ett mild diskmedel eller placera i mild ättika i 10 minuter. Spola av ordentligt. Fläckar eller matrester kan avlägsnas försiktigt med fingrar, trasa eller svamp. Undvik att gnugga hårt. När de är torra kan de vikas eller rullas ihop och användas om och om igen! 

Känner du inte för att göra egna dukar? Här hittar du färdiga bivaxdukar i fina färger och mönster från välkända varumärken!

Produkter
Svenska Suomi Norsk Dansk