Så minskar du din elförbrukning
Genom att spara på elen kan du sänka både dina elkostnader och minska din klimatpåverkan. Nordic Green Energy ger tips för att undvika de vanligaste energitjuvarna i det genomsnittliga hemmet.
Uppvärmning
- Uppvärmningskostnaden utgör vanligtvis den största elkostnaden, speciellt för villor och radhus. Genom att bara sänka inomhustemperaturen med en grad, minskar energianvändningen med fem procent.
- Sänk värmen i utvalda rum. Hall och förråd behöver inte samma värme som sociala ytor och i sovrum rekommenderas ofta en svalare temperatur.
- Se över din värmekälla. Värmepumpar som tar tillvara på värmen från vatten, luft, jord eller berg är fördelaktigt för både miljön och plånboken.
Kyl och frys
- Kylar och frysar står på dygnet runt, året runt och är därför några av de produkter i hemmet som drar mest energi.
- Titta på energimärkningen innan du köper nya vitvaror. Nya kylskåp och frysar drar betydligt mycket mindre el. Märkningen visar energiklassen på skalan A-G där A förbrukar minst el.
- Kontrollera att tätningslisten är tät genom att sätta ett papper mellan dörren och skåpet. Om pappret inte sitter fast när dörren är stängd läcker det troligtvis ut kyla den vägen.
- Håll rätt temperatur, – 18 °C i frysen och cirka +5 °C i kylen.
Tvätt och tork
- I tvättstugan är det torkningen av kläderna som är mest energikrävande, det kan gå åt upp till tre gånger så mycket energi att torka kläderna jämfört med att tvätta dem. Välj alltid tvättmaskiner med en låg energianvändning och jämför energiklass och energianvändning per 100 tvättar.
Några tips vid tvättning:
- Tvätta på det energimärkta tvättprogrammet Eco.
- Fyll maskinen. Idag finns det tvättmaskiner som väger tvätten och reglerar både vatten- och energiåtgång efter vikten, men det är fortfarande mer energieffektivt att tvätta med en full maskin.
Spisen
- I genomsnitt används cirka 500 kWh/år för matlagning, vilket motsvarar cirka 750 kr/år. De moderna induktionshällarna är mer energieffektiva än de äldre modellerna med gjutjärnsplattor för matlagning.
- Värm vatten i en vattenkokare istället för på spisen, den använder mindre mängd energi och det går dessutom fortare.
Belysning
- Vad har du för ljuskällor? Det mest effektiva energispartipset inom belysning är övergången till LED-lampor. En bra grundtanke är också att alltid släcka i de rum man inte vistas i för tillfället.
- Släck lamporna när du inte behöver dem. Använd timers eller sensorer som tänder lamporna när någon är hemma.
- Byt ut alla glödlampor mot LED. Fördelen med LED-lampor (Light Emitting Diode) är att jämförelsevis lite energi krävs för att uppnå samma ljusstyrka som en vanlig glödlampa, eller till och med en lågenergilampa.
Hemelektronik
- Hemelektronik är den energidel i hemmet som ökar mest. Tänk på att dra ut laddare, stänga av strömbrytare och välj energimärkta produkter.
- Stäng av TV:n och datorn ordentligt. I äldre apparater drar stand-by också el. I de flesta nya varianter är dock inte stand-by längre något problem.
- Titta på energimärkningen vid nya köp.
Fler energispar-tips hittar du här>>
Nyfiken på ett förmånligt elavtal som gör skillnad för dig och miljön?
Just nu erbjuder Nordic Green Energy dig som kund hos Medvetna ett förmånligt elavtal:
- Rörligt månadspris
- 100 % förnybar el från sol, vind & vatten
- Endast 1 öre påslag/kWh
- Vi bjuder på 6 fria månadsavgifter (värde 294 kr)
- Ingen bindnings-eller uppsägningstid
Erbjudandet gäller fram till den 15 oktober 2023.
Ta del av erbjudandet här>> eller kontakta Nordic Green Energy på telefon: 08-20 51 00