SÄKERHETSHYVEL | SAFETY RAZOR
I vår Guide ”Så väljer du säkerhetshyvel” går vi genom fördelarna, hur du byter blad och hur du sköter om din säkerhetshyvel så att den får ett långt liv.
Säkerhetshyveln har varit populär sedan 1910-talet när den tilldelades soldater i första världskriget som en del av deras standardutrustning i fält. Därefter fortsatte säkerhetshyvel att vara populär och kom med tiden att gå om rakkniven i popularitet. Idag är det många, både män och kvinnor som investerar i en rakhyvel av stål istället för plast. Bra för plånboken och miljön. Det är främst rakhyveln med dubbeleggade rakblad som blivit allt mer populära världen över.
Säkerhetsrakhyveln ses som de första mekaniska rakhyveln och trots den moderna tre- och fembladstekniken så fortsätter dubbelrakbladen att blir mer och mer populära över hela världen. Detta består med största sannolikhet på deras precision och att de erbjuder en extremt nära rakning. Säkerhetshyvel är utformade med en vikt och en känsla som gör att du inte behöver använda något tryck under rakningen. Säkerhetshyveln gör istället själv det mesta av jobbet.
Säkerhetshyvlar eller Safety razor som den också kallas, är en traditionell rakhyvlel som används ihop med dubbelrakblad. Dubbelrakbladen är platta, rostfria stålblad som är vassa på båda sidorna. De ger en riktigt nära rakning som i det närmaste kan mäta sig med rakning med kniv.
Det finns flera skäl att välja en Säkerhetsrakhyvel. Låt oss gå igenom de klimatsmartaste.
· Ekonomiskt
· Ett klimatsmart alternativ
· Nära & skonsam rakning
· Håller en livstid
Miljöpåverkan
En säkerhetshyvel är oftast tillverkad av metall istället för plast och har därför ett mycket mindre klimatavtryck eftersom de behöver bytas ut mera sällan. En klassisk säkerhetshyvel använder också dubbelrakblad av metall som kan källsorteras istället för moderna som innehåller både plast och metall och ibland även kemikalier som inte är bra för huden eller miljön.
Billigt och flexibelt
Säkerhetshyvlar är mycket kostnadseffektiva eftersom de tillverkas i hållbara material av hög kvalitet och skapas för att hålla livet ut vilket är snällt mot planeten. Dessutom är rakbladen till säkerhetshyvlar billiga och håller skärpan upp till tre gånger så länge som rakblad på en hyvel av plast
Nära rakning
En säkerhetsrakhyvel ger dig även en nära och skonsam rakning med minimal risk för hudirritation. Rakbladen har samma standard som förr, fast idag är de vassare. Huden behöver ett skyddande lager inför rakning, som löddret från en aleppotvål.
En rakhyvel i plast med flerbladssystem tenderar att avlägsna skyddet vid rakning och risk för irritation och röda prickar ökar, dessutom kan bakterier bildas mellan bladen som ytterligare bidrar till irritation. Säkerhetshyvel är utformade med en vikt och en känsla som gör att du inte behöver använda något tryck under rakningen. Säkerhetshyveln gör istället själv det mesta av jobbet.
Att byta rakblad på en säkerhetshyvel är enkelt.
Se till att din säkerhetshyvel är ren och torr när du börjar. Samt att du har rena och torra händer. Det gör det lättare.
Börja med att skruva loss rakhuvudet
Plocka försiktigt bort det använda dubbelrakbladet. Lägg det gärna i en mindre plåtburk som du senare kan återvinna. (gammal majsburk)
Vid behov kan du passa på att göra rent rakhuvudet försiktigt och tvätta bort eventuella tvålrester och liknande som fastnat. Kom ihåg att göra detta försiktigt och använd rena händer.
Ta fram och placera det nya dubbelrakbladet i rakhuvudets öppning och skruva fast rakhuvudet igen.
Skruva ihop rakhuvudet igen på rakhuvudet.
Genom att noggrant rengöra hyveln efter varje rakning kan du förlänga dess livslängd och på så sätt minska din komsumtion och spara på miljön.
Använd en gammal tandborste för att få bort alla hår och eventuella tvålrester.
En bra regel är att varje gång du byter rakblad också skruva isär alla hyvelns delar och rengöra dem.
Starka rengöringsmedel och liknande kan ha en frätande effekt på metallen och bör därför undvikas. Använd istället bara vatten eller ett milt rengöringsmedel vid behov.