Dags att skörda fläder!
Gör gärna en stor sats fläderblomssaft när du ändå är i farten, men tänk på att flädersaft är en färskvara. Frys därför hellre in det som inte kommer drickas upp inom den närmsta veckan, än att bara ställa in det i kylen. Eftersom fläderblomssaften inte fryses till is helt och hållet, går det då perfekt att skrapa fram önskad mängd ur en bytta.
60 klasar fläderblommor, utslagna
2 st citroner, skivade
2 l vatten
2 kg ekologiskt socker
6 st citroner, saften från
Gör såhär:
Ansa klasarna från stjälkar och lägg dem i en stor kastrull med citronskivorna. Koka upp vatten med socker och tillsätt citronsaften. Häll det över flädern och låt stå svalt under lock i 4 dagar.
Sila saften i silduk och häll upp på flaskor eller i burkar, förvara i frysen. Saften håller minst 1 vecka i kylen.