•  Ekologisk och giftfritt!
 •  Fri hemleverans över 499 kr!
 •  Gratis paketinslagning!
Produkten har blivit tillagd i varukorgen
 •   Fri hemleverans över 499kr *under 5kg
 •   Snabba leveranser
 •   Kostnadsfri paketinslagning
 •   Brett hållbart sortiment

10 husmorstips för giftfri och ekologisk rengöring

Du vet väl att de vanligaste städ- och rengöringsprodukterna i butikshyllan innehåller mängder av frätande ämnen och giftiga kemikalier? Effektiva mot smuts och fläckar förvisso, men på bekostnad av vad? Vår natur, vårt vatten och vår hälsa? Nej tack säger vi på Medvetna och ger dig istället våra bästa husmorstips på hur du får väck smutsen utan att riskera din eller vår naturs hälsa.

ekologisk städning och rengöring

 1. Städa med bikarbonat

Bikarbonat har mängder av användningsområden inom städning och rengöring tack vare sin speciella molekylstruktur som har lätt slipande och polerande egenskaper. Bikarbonat är basiskt och neutraliserar pH-balansen och fungerar utmärkt som bot mot dålig lukt.

 

Vad är bikarbonat?

Natriumbikarbonat är en helt giftfritt ämne (natriumsalt) som finns naturligt i jordens hav, i vattendrag och i marken. Du köper bikarbonat i kryddhyllan i din närmsta matvarubutik, billigt och bra!

 

5 sätt att använda bikarbonat

 1. Ställ en skål med bikarbonat i kylskåpet för att ta bort dålig lukt. Byt ut varannan månad.
 2. Som brandsläckare i köket – förvara nära till hands.
 3. Som insektsmedel för myror och kackerlackor.
 4. Som polermedel av olika ytbeläggningar. Strö lite bikarbonat på en fuktad kökssvamp och gnugga! Behövs en extra push? Tillsätt några droppar citron.
 5. Till rengöring av kaffemaskinen. Tillsätt ¼ kopp bikarbonat till 1 liter vatten och kör maskinen.

OBS! Bikarbonat är inte samma sak som bakpulver! Till skillnad från bakpulver som är en blandning av bikarbonat och olika sura ingredienser, är bikarbonat 100% rent natriumbikarbonat.

städa med bikarbonat

 1. Städa med ättika

Ättika finns i de flesta hushåll och är effektivt mot lukt, fläckar och kalkavlagringar. Ättikan har också en konserverande effekt, vilket håller mögel och andra otrevliga bakterier borta.

 

Vad är ättika?

Ättika är en blandning av ättiksyra och vatten. Ättiksyra finns naturligt i kroppen, men hushållsättika framställs genom att låta alkohol oxidera (dunsta bort). Ättika går att köpa på flaska i mataffären, antingen med koncentrationen 12 eller 24 procent. Mycket koncentrerad ättika kan vara frätande, så använd med försiktighet!

 

5 sätt att använda ättika

 1. För att få bort missfärgningar på badrumsporslin. Spraya på lite utspädd ättika, låt verka och skölj av.
 2. Som rengöring av sotiga glasluckor på kaminen. Putsa med en svamp doppad i ättika.
 3. Lägg din illaluktande disktrasa i en blandning av vatten och ättika. Tar bort lukt och bakterier!
 4. Som kalkavlagring i fogar i badrum och kök. Blanda en del ättika och tre delar vatten – gnugga!
 5. Som allrengörgingsmedel tillsammans med citron.

 

>> Doften av ättika är ganska frän och stark. Prova istället Doftsatt ättika Citrus från Gröna Gredelina för en mer väldoftande upplevelse! Västerbottenssåpa har även dem en Ättika

OBS! Använd inte ättika på natursten, på vaxade ytor eller på äggfläckar.

 

 1. Rengöra med bakpulver

Bakpulver har de allra flesta hemma i syfte att få bulldegen att jäsa, men visste du att bakpulver är ett effektivt rengöringsmedel också? Bakpulver har liknande egenskaper som bikarbonat, men är något mildare. Du kan till exempel använda bakpulver…

 • … till sönderbrända kastruller och grytor: Koka upp vatten i kastrullen med några skedar bakpulver och se de brända matresterna lossna.
 • … som silverputs till missfärgade silversmycken eller bestick. Blanda tre delar bakpulver och en del vatten. Gnugga försiktigt och skölj noggrant.
 • … i botten på kattlådan, som bot mot dålig lukt.

 

 1. Galltvål

Galltvål kan användas på i princip allt som behöver tvättas eller rengöras. Galltvålen finns i fast och flytande form och är en utmärkt fläckborttagare, och kan dessutom användas på alla typer av material! Den fasta galltvålen är framför allt effektiv på gräsfläckar och fläckar från bär, frukt och grönsaker på grund av att den innehåller klorofyll, medan den flytande galltvålen är ännu mer effektiv mot olje- och fettfläckar.

>> Läs mer om hur du enklast tar bort fläckar med galltvål.

 

Vad är galltvål?

Galltvål består av en blandning av vegetabilisk kokosolja, ekologiskt odlad palmolja, klorofyll och oxgalla av restprodukter från slakterier. Det låter kanske lite obehagligt, men oxgalla är naturens egna mirakelmedel mot olja och feta fläckar och är mycket effektivt! Inga djur tappas levande eller slaktas enbart för gallans skull. Galltvål innehåller enbart naturliga och nedbrytbara ämnen och är fri från konserveringsämnen, parfymer, blekmedel och andra kemikalier.

>> Här kan du köpa galltvål

>> Här kan du köpa flytande galltvål

 

 1. Ekologiska städ- och rengöringsprodukter

I takt med att fler och fler får upp ögonen för giftfria och ekologiska städprodukter, tillkommer hela tiden nya, bra och effektiva produkter. Det behöver inte vara giftigt för att vara effektivt! Ta en titt i vår kategori Miljövänlig tvätt & städ – där hittar du mängder av skonsamma men ack så effektivta städ- och rengöringsprodukter från varumärken med hjärtat på rätta stället.

 

TIPS! Några personliga favoriter:

>> Allrengöringsspray från EcoClean Nordic eller Sodasan

>> Ekologiskt diskmedel med eukalyuptus från EcoClean Nordic

>> Ekologisk fönsterputs från Sonett

 >> Allt inom miljövänlig rengöring och tvätt

Lycka till med städningen önskar vi på Medvetna!

Produkter
Svenska Suomi Norsk Dansk