Att färga ägg naturligt till påsk är både hållbart, enkelt och roligt! Det finns mängder av mat du redan har hemma i skafferiet som ger vacker färg åt dina ägg. Det du vanligtvis är rädd för ska ge fläckar är just det du ska använda nu, rödbeta, blåbär, kaffe eller gurkmeja.
Nedan tipsar vi om hur du färgar äggen du ska äta men även de för dekoration.
Koka upp vatten, en färgstark råvara och vinäger i en kastrull. Vinäger hjälper de flesta råvaror att få färgen att fästa på ägget. Du kan koka äggen tillsammans med råvaran eller lägga de redan kokta äggen i färgbad. Det gör du som du tycker är enklast. Ska du göra många olika färger är kanske färgbad att rekommendera då du inte behöver koka så mycket av varje bad och kan ställa för infärgning i glas eller mindre byttor. Vill du ha en ljusare nyans tar du upp äggen efter 3-6 timmar, för en mörkar låter du dem ligga upp till 12 timmar i kylen. Eftersom det är naturliga råvaror så kan färgen variera mycket från gång till gång. Experimentera dig gärna fram!
Lägg de färdigkokta äggen i någon av nedan färgbad för önskad färg. Väljer du att koka äggen tillsammans med en råvara bör du ha minst 1 liter vatten och då även öka råvaran.
Färga äggen blå med rödkål
250 ml vatten, strimlad rödkål och 1 tsk vitvinsvinäger.
Färga äggen gula med gurkmeja
250 ml vatten, 2 msk gurkmeja och 1 tsk vitvinsvinäger
Färga äggen bruna med kaffe
200 ml starkt kaffe och 1 tsk vitvinsvinäger
Färga äggen orange med rödbeta
250 ml vatten, 2 rödbetor och 1 tsk vitvinsvinäger
Färga äggen med batikmönster med lök
För att få vackra batikmönstrade ägg bör du koka dem tillsammans med löken.
Prova med både skal från gul och röd lök. Använd det yttersta tunna skalet och lägg runt det okokta ägget. Knyt runt för att håll lökskalet på plats. Koka sen som vanligt i den tid du önskar ha ditt ägg. Lägg i kallt vatten och klä av ägget när det kallnat.
Istället för att sätta djurfjädrar i påskriset eller som dekoration kan du själv göra vackra ägg med det du har hemma i skafferiet och sedan ”blåsa” ur dem.
Ta en potatissticka eller en kraftig någ och sick hål i toppen och botten på äggen. Gör hålet i botten något större. Blås igenom det övre hålet ner i en bunke. Var försiktig så inte ägget spricker. Skölj sedan igenom ägget med vatten och blås försiktigt ur. Låt torka med det stora hålet nedåt.
Det är viktigt att du får ut all äggmassa, annars kommer ditt påskpynt med stor säkerhet att lukta riktigt illa. Du kan skölja ur ägget med vatten för att vara säker på att det är helt rent inuti. Eftersom ägget är urblåst (och fyllt med luft) kommer det säkert att flyta upp i början så du kan använda ett glas för att hålla ägget under ytan.
Te: Kokar upp svart starkt te och låt svalna. Lägger ner ägget så de täcks helt av vätskan. Låt ligga till önskad färg uppnåtts. Lägg på hushållspapper för att torka. Blås sedan ur sista vätskan
Rödbeta: Koka 1-2 rödbetor tillsammans med 1 liter och 1 tsk vitvinsvinäger. Låt svalna. Lägger ner ägget så de täcks helt av vätskan. Låt ligga till önskad färg uppnåtts. Lägg på hushållspapper för att torka. Blås sedan ur sista vätskan
Spenat: Kokar upp vatten och frusen spenat, nypa salt och 1 tsk vitvinsvinäger. Låter svalna helt. Lägger ner ägget så de täcks helt av spenaten. Låt ligga till önskad färg uppnåtts. Lägg på hushållspapper för att torka. Blås sedan ur sista vätskan
Blåbär: Kokar upp 1 liter vatten med 1-2 dl svenska blåbär och 1 tsk vitvinsvinäger. Låt svalna. Lägger ner ägget så de täcks helt av vätskan. Låt ligga till önskad färg uppnåtts. Lägg på hushållspapper för att torka. Blås sedan ur sista vätskan
Gurkmeja: Kokar upp 1 liter vatten 1-2 msk gurkmeja och 1 tsk vitvinsvinäger. Låt svalna. Lägger ner ägget så de täcks helt av vätskan. Låt ligga till önskad färg uppnåtts. Lägg på hushållspapper för att torka. Blås sedan ur sista vätskan
Kaffe: Kokar upp kaffe och låt svalna helt. Lägger ner ägget så de täcks helt av vätskan. Låt ligga till önskad färg uppnåtts. Lägg på hushållspapper för att torka. Blås sedan ur sista vätskan
Chokladägg från Tony's | Glassformar i silikon | Liten matlåda i rostfritt stål |
Stasher Bag | OMOM Tygkasse | Klean Kanteen Termos |
Skål/Tallrik i silikon med sugpropp | Påskchoklad från Tonys | Grunne Linoljesåpa Vaniljblom |