•  Ekologisk och giftfritt!
  •  Fri hemleverans över 499 kr!
  •  Gratis paketinslagning!
Produkten har blivit tillagd i varukorgen
  •   Fri hemleverans över 499kr *under 5kg
  •   Snabba leveranser
  •   Kostnadsfri paketinslagning
  •   Brett hållbart sortiment

Friskt & giftfritt hår med ekologisk hårvård

Ekologisk hårvård är hårvårdsprodukter med ekologiskt producerade ingredienser – vegetabiliska som animaliska. Ekologiska hårvårdsprodukter är bättre både för dig och för vår natur, eftersom att de inte innehåller onödiga halter av giftiga och allergiframkallande ämnen. Vad ska du tänka på om du vill byta, och hur hittar du rätt bland alla ekologiska hårprodukter? Vi hjälper dig!

Friskt hår med ekologisk hårvård

Att byta från traditionell till ekologisk hårvård

Bytet till ekologisk hårvård kan vara lite knepigt om du är otålig. Det kan ta upp till tre månader, beroende på vad du har för hårtyp, för hår och hårbotten som är van vid starka, kemiska, avfettande ingredienser att vänja sig vid lite snällare, ekologiska hårvårdsprodukter. Men om du är dedikerad och ger ekoprodukterna en ärlig chans lovar vi att du kommer få fina resultat och ett friskt, giftfritt hår!

 

Detoxa håret

Innan du börjar med ekologiska hårvårdsprodukter bör du göra en detox av håret, för att få bort beläggningar av gamla icke-vattenlösliga kemikalier som till exempel silikoner (dimethicone) eller mineraloljor (paraffin).

Ett enkelt husmorsknep är att nollställa håret med en dubbelschamponering med ditt konventionella schampo (för sista gången!) för att sedan skölja håret med utspädd äppelcidervinäger ett par gånger (ca 2-3 matskedar). Fortsätt med ett återfuktande, ekologiskt balsam – och se till att resten av dina hårstylingsprodukter inte innehåller några silikoner eller mineraloljor. Sedan är det bara att ge det tid. Håret kommer att kännas fett och sprött innan din hårbotten vant sig och lärt sig producera rätt mängd sebum. Glöm inte att borsta håret noggrant morgon och kväll för att få igång blodcirkulationen i hårbotten, och sprida ut det naturliga fettet från hårbotten ut i längderna.

 

Välj rätt ekologiskt schampo

Idag finns det många härliga ekologiska schampo på marknaden. Välj ekologiskt schampo utefter vilken hårtyp du har, precis som du hade gjort med ett ”vanligt” schampo. Om du till exempel har torrt eller skadat hår ska du välja ett schampo med återfuktande och reparerande egenskaper, förslagsvis med en härlig, växtbaserad, eterisk olja i. ”Repair schampo Ginko Jojoba” från Eco Cosmetics är en favorit hos oss på Medvetna.

>> Här hittar du ekologiskt schampo för alla hårtyper

 

Sulfatfritt schampo

Ett naturligt, rent schampo ska inte innehålla starka tvålämnen som exempelvis SLS (sodium lauryl sulphate), vilket är ett vanligt tvålämne i konventionella schampo. SLS benämns också med samlingsnamnet namnet sulfater.

Sulfater är ämnet i schampot som gör att det löddrar. Det löser också upp fett och smuts – men tyvärr är det även uttorkande och irriterande för ditt hår och din hårbotten. Problemet med sulfater är att det tar bort även det välbehövliga fettet från hårbotten (sebum), vilket gör att huden försöker kompensera genom att producera ännu mer fett – vilket leder till att du upplever håret som fett och smutsigt och tvättar håret oftare än du egentligen behöver. Om du istället börjar använda ett schampo utan sulfater är chansen stor att du inte behöver tvätta håret lika ofta. Läs innehållsförteckningen noggrant och välj bort produkter som innehåller sodium lauryl sulphate, dimethicone och paraffin.

 

Parabenfritt schampo

Parabener är ett kemiskt framställt ämne som verkar konserverande, alltså motverkar att skönhetsprodukterna möglar eller blir dåliga. Tyvärr har det konstaterats att många av paraben-ämnena är kan ha hormonrubbande egenskaper och är giftigt för vattenorganismer. Välj därför bort hårvårdsprodukter som innehåller parabener om du vill satsa på ett ekologiskt, friskt och fräscht hår.

 

Ekologiskt torrschampo – räddaren i nöden

Mellan tvättarna kan håret och hårbottnen känns flottig. Då är ett torrschampo räddaren i nöden! Och ja – det finns faktiskt ekologiska torrschampon utan några kemiskt framställda ingredienser. Som det här torrschampot från Gröna Gredelina till exempel. Det är ett torrschampo i puderform som du med fördel applicerar längs med hårbottnen med en liten, mjuk borste.

Ekologiskt balsam

Välj gärna ett ekologiskt balsam från samma märke och serie som ditt schampo - produkterna är framtagna för att komplettera varandra. Prova till exempel Weledas ”Oat Replenishing Conditioner”, ett ekologiskt balsam med havre som har stärkande egenskaper.

>> Här hittar du fler ekologiska balsam

 

Boosta din hårinpackning med hårolja – 3 steg

Du vet väl att du ska använda din hårinpackning efter schamponering och innan du applicerar balsam? Här kommer ett tips på hur du som har slitna och torra toppar kan boosta din hårinpackning:

  1. Handdukstorka håret lätt efter att du sköljt ur schampot.
  2. Droppa några droppar silikonfri hårolja, exempelvis Ekologisk och kallpressad Jojobaolja, i din inpackning.
  3. Applicera hårinpackningen i hårets längder och toppar. Låt den sitta i minst tio minuter innan du sköljer ur ordentligt.

Ekologisk hårfärg

Det finns faktiskt ekologisk hårfärg! Växtfärger som till exempel Henna kan vara ekologiskt producerade och fria från olika typer av skadliga, kemiska ämnen. I dagsläget ger en växtbaserad hårfärgning kanske inte ett likvärdigt resultat som vid traditionell hårfärgning, men tekniken är på god väg! Konsultera med en ekofrisör om du funderar på att prova en ekologisk färgning. Det finns många riktigt duktiga ekologiska frisörer som satsar enbart på ekologiska, naturliga produkter och tekniker som är hållbart i ett längre perspektiv.

Hårkur & Treatments

Ibland förtjänar ditt hår lite extra omvårdnad och kärlek i form av en näringsrik och återfuktande hårkur. Här hittar du våra ekologiska hårkurer som är fyllda med naturliga ingredienser. Välj bland arganolja från Loelle eller Dr Organic eller Bruns products hårkurer. 
Arganolja passar de flesta hårtyper som utsätts för nordiskt väder. Den är rik på vitamin A och E, antioxidanter samt omega-6. Droppa i några droppar i nytvättat hår ett par gånger i veckan så hjälper det dig att slippa frissigt hår.
Även Mandelolja är rik på D- och E-vitamin, magnesium, kalium och kalcium. En inpackning över natten gör susen på slitna toppar.

Vegansk hårvård

Att välja en vegansk livsstil är för många förknippat med en viss kosthållning, men veganer väljer i allt större utsträckning även andra produkter som är veganskt framställt. Vegansk hårvård är en trend som kommit starkt i skönhetsbranschen under senare år, och precis som med vegansk mat innebär det att du väljer bort produkter som innehåller animaliska produkter. Tänk på att vissa hårborstar består av svinborst, och att även bivax, honung och vissa silkesfibrer kommer från djurriket och inte räknas som vegan-vänliga!

 

Vegansk hårvård ur Medvetnas produktsortiment:

 

Lycka till med ditt hår, önskar vi på Medvetna!

Produkter
Svenska Suomi Norsk Dansk