Hösten är en period då många av oss börjar tända ljus för att få det lite stämmningsfullt i mörkret och öka mysfaktorn hemma, men tänk på att många ljus har en negativ miljöpåverkan.
Vi ger dig våra bästa tips!
Vi svenskar använder ca 300 miljoner värmeljus per år och de flesta fyndar dessa på IKEA eller i mataffären, men se upp! Många sorter är inte speciellt bra för miljön. Att paraffin är tillverkat av råolja är det nog inte så många som tänker på. Att de dessutom försämrar inomhusluften till den grad att det är jämförbart med passiv rökning är ju ett riktigt varningstecken (*Källa Norska Folkhälsoinstitutet)
Om alla svenskar övergår från paraffinljus till stearinljus minska våra koldioxidutsläpp lika mycket som om vi tog bort 15 000 bensinbilar från vägarna. Kanske något att tänka på, man kan faktiskt göra skillnad genom att byta ut sina ljus mot stearin, bivax eller något annat mer klimatsmart alternativ.
Stearin tillverkas framför allt av talg, ett animaliskt fett som återbrukas från slaktindustrin och som annars skulle ha slängts. Ett ljust i stearin gör alltså gott för jordens resurser där man återanvänder en produkt och gör till en ny produkt. Detta är däremot inget bra val för veganer.
Stearin kan även tillverkas av vegetabiliskt fett, då i form av Palmolja, som är en problematisk råvara. För att komma åt palmoljan avverkas regnskog för att göra plats åt oljepalmsplantager. Det finns certifierad palmolja som givetvis är ett bättre alternativ men problematiken kvarstår.
Se våra ljus från Yvelis, tillverkade av 100% Olivstearin
Paraffin tillverkas av biprodukter från raffineringen av råolja och är alltså en fossil råvara som har mycket negativa effekter på miljön. Paraffin bidrar även till sämre luft i hemmet.
Dessutom anses ljus av paraffin vara mer brandfarligt eftersom det tänder snabbare. Om möjligt, välj alltid bort paraffin.
Bivaxet som används till bivaxljus kommer från vax som blivit över vid slugningen av honung och är därmed ett hållbart val. Bivaxljus har dessutom en längre brinntid än ljus tillverkade av stearin eller paraffin. Bivaxljus är ett bra val för hälsan och brukar uppskattas av allergiker och astmatiker. Nackdelen med bivaxljus är att det kostar något mer
Se våra ljus från Svenska Bivaxljus, tillverkade av 100% Bivax från Öland
Sojavax kommer ifrån sojabönan och har lite liknade problematik som palmolja när det gäller klimatpåverkan. Själva produktionen i sig kräver små resurser och har en låg påverkan på miljön men avskogningen av regnskog är ett problem.
Du skall också vara noga att läsa innehållet då sojavaxljus ofta blandas ut med paraffin.
Ett annat bra och klimatsmart val är ljus tillverkade av rapsvax. Råvaran kommer ofta från norra Europa och kräver därför inga långa transportvägar, men det finns också värmeljus i handeln där vaxet kommer från svenska rapsodlare. Leta efter ljus med raps från Sverige
Se våra ljusav rapsvax är tillverkat i Sverige av svenskt raps
Ljusbringare har blivit populära då det är en flergångsprodukt du använder igen och igen. Ljusbringare brinner på vanliga vegetabiliska matoljor, exempelvis raps-,solros- eller olivolja och är ett fossilfritt och miljösmart val. Dessutom finns de i många modeller. Se upp för lampoljor som ofta består av paraffin
Se våra ljusbringare från Lumipak här
Det finns numera också värmeljus som kommer utan aluminiumkopp och har istället ett refillsystem med en glaskopp. Helt cirkulärt så ljuset brinner upp, veken komposteras och glaskoppen behålls och återanvänds till nästa ljus. Många värmeljus kommer idag i en kopp av aluminium som kräver stor mängd energi att tillverka, så därför är just refiller ett bra sätt att minska på utsläpp och tänka klimatsmart.
Se våra värmeljus med refill här
Värmeljus bivax | Ljusbringare | Doftljus Rapsolja | Blockljus Stearin |
Oljelampa Spiral | Glaskopp | Kronljus bivax | Värmeljus stearin |
10 Bivaxljus + glaskopp | Float | Gåvoset | 6 Olivljus + glaskopp |