När man börjar diskutera vad ekologiskt fotavtryck innebär och hur vi kan minska vårt ekologiska fotavtryck övergår konversationen lätt till en ångestladdad stämning. Det är ju så mycket vi behöver ta tag i för att få vår planet att må bättre och vi har begränsat med tid att ändra på våra vanor.
Det vi inte får glömma är att alla kan bidra med något så länge vi är medvetna om hur våra levnadssätt påverkar miljön. Faktum är att det finns många små saker i vardagen som vi kan ändra på, eller snarare byta ut, för att bidra till en mer hållbar livsstil - städprodukter till exempel!
Begreppet ekologisk städning kan tolkas på flera sätt. Vissa tänker att man endast bör använda sig av de produkter som finns hemma för att ta bort smuts och lösa fett, t.ex. bikarbonat, ättika och citron. Andra tänker att man istället kan köpa rengöringsmedel och andra städprodukter så länge de är ekologiskt framtagna. Båda sätten anses vara miljövänliga och oavsett vilka produkter du väljer att använda kommer ditt hem bli skinande rent och lika rent blir ditt samvete.
Fler produkter för att tvätta och städa miljövänligt.
Ättika och bikarbonat är produkter du ofta har i skafferiet utan att tänka på vilka underverk de faktiskt kan göra för en miljövänlig städning i hemmet! Dessa två produkter tar bort smuts, fett och kalk bra på egen hand men kombinationen av ättika och bikarbonat är svårslagen för ytor som är extremt smutsiga, t.ex ugnen. För att rengöra en ugn med ingrodda matrester kan man fylla en sprayflaska med ättika och spraya insidan av ugnen. Därefter strör man ut bikarbonat över de smutsiga områdena för att sedan vänta i allt från en kvart upp till en timme. Ättika i kontakt med bikarbonat kommer börja att bubbla. Använd handskar när du sedan skrubbar rent ugnen med stålull. Torka bort smutsen med en fuktig trasa och se till att alla rester försvinner.
Använd ättika som allrengöringsmedel! Det funkar mot hård smuts, mögel, kalkbeläggningar, fett och verkar på de flesta ytor (förutom stenbelagda ytor). Blanda ättika och ljummet vatten i en sprayflaska för att rengöra kakel och klinkers i badrummet. Spraya på väggen, låt sitta i några minuter och torka sedan av med en fuktig trasa. Denna metod fungerar även på spishällar och köksbänkar i köket, men som sagt inte på stenhällar, marmor eller annat stenmaterial. Blanda ättika med hett vatten och en skvätt citronsaft i en skål och värm blandningen på full effekt i ett par minuter. Ättikan hjälper fett och smuts att lösas upp och citronen avger en fräsch doft.
Bikarbonat i kombination med en skvätt vatten och i vissa fall en gnutta salt blir det perfekta medlet för att ta bort smuts. Blandningen fungerar på allt från smutsiga spishällar med ingrodd mat till diskning av missfärgat porslin. För rengöring av kastruller blandar du vatten och bikarbonat i kastrullen, låter vattnet koka upp innan du häller av det och diskar sedan rent.
Bikarbonat är även räddningen om det har blivit stopp i avloppet. Koka upp fyra deciliter vatten, häll två deciliter bikarbonat i avloppet och skölj över vattnet. I vissa svårlösta fall kan man även addera ytterligare en deciliter bikarbonat och lika mycket ättika för att sedan täcka avloppen med ett fat som håller ner bubblorna som bildas. När bubblandet har avtagit häller du över mer kokande vatten så ska du se att avloppet fungerar som det ska inom kort.
Ta del av fler tips om hur du minskar ditt ekologiska fotavtryck genom att välja ekologisk kaffe och te.