Här hittar du intressanta inlägg om hur du kan leva mer giftfritt till vardags, smarriga recept och en och annan intervju.
➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿
Den meteorologiska sommaren sprider sig sakta över vårt avlånga land och dagarna blir allt längre och ljusare. Vi blir lockade att spendera mer tid utomhus och klär oss gärna i lätta kläder för att få den där efterlängtade brännan. Ni vet, den där brännan som gör att alla kläder i färgglada nyanser ser extra snygga ut?
Solen är underbar och en solbränd hud känns fräscht, men glöm inte bort att solen och brännan även kan leda till otrevligheter så som rödbränd, flagnad hud och i värsta fall hudcancer. Var därför vis gällande ditt val av solskydd i sommar!
Det finns nästan obegränsat med varumärken som tar fram solkrämer och lotions med solskyddsfaktor idag. Vi förespråkar som alltid de ekologiska alternativen då de inte bara tas fram med hänsyn till miljön utan även till din kropp och hälsa.
Tre snabba - Vilken solkräm ska jag välja?
Det har framkommit att det i många solkrämer finns skadliga ämnen som kan påverka oss människor, djuren och naturen negativt. Ämnena från solkrämer sprider sig i hav, sjöar och vattendrag när vi badar och de som tar störst skada av detta är de levande djur och organismer som bor i haven samt korallreven. Vissa kemiska ämnen misstänks även vara hormonstörande, allergena och bidragande till cancer för oss människor.
Dessa ämnen bör du undvika i din solskyddsfaktor:
Om solkrämen är öppnad bör du använda den inom loppet av ett år. En oöppnad förpackning håller enligt datumstämpeln på förpackningen.
UV-kläder är ett bra skydd mot solens strålar då det varken påverkar förmågan att skydda oavsett om man svettas, gör någon fartfylld aktivitet eller badar. Det finns många bra UV-dräkter, speciellt för barn och baby, som även inkluderar solhatt. Det bästa sättet att skydda ditt barn mot solstrålning är genom att kombinera UV-kläder med ekologisk solkräm för barn på ansikte, händer och fötter samt en hatt på huvudet.
Brännskada är något man kan få om huden kommit i kontakt med eld, värme, elektricitet, kemikalier eller strålning. Solens strålning är en av de vanligaste orsakerna till ytlig brännskada. Enligt 1177.se brukar rodnaden från en ytlig brännskada försvinna efter några dagar och därefter är den inte ovanlig att huden börjar fjälla. Så länge du inte upplever några blåsor på din hud är det inte nödvändigt att söka hjälp, men ett tips är att använda ekologisk after sun för att lindra den eventuella smärtan.