•  Ekologisk och giftfritt!
  •  Fri frakt över 500 kr!
  •  Gratis paketinslagning!
Produkten har blivit tillagd i varukorgen
  •   Fri frakt över 499 kr till ombud
  •   Snabb leverans (2-4 dagar)
  •   Kostnadsfri paketinslagning
  •   Återvunnet packmaterial
Svenska Suomi Norsk Dansk
CartVarukorgen är tom

Välkommen till vår EKO-BLOGG

Här hittar du intressanta inlägg om hur du kan leva mer giftfritt till vardags, smarriga recept och en och annan intervju.

➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿

 

Baka med torrjäst

Har även du letat i butikerna efter färsk jäst med gått bet mellan tomma hyllor? Här kommer några recept på torrjäst som är både enkla och goda. Att baka är både roligt, ekonomiskt och nyttigare än många processade fabriksbröd i affären.

 

Kanelbullar

Ingredienser, ca 40 st

5 dl mjölk

1 påse torrjäst

1 msk malen kardemumma

150 gram smör

1 st ägg

1 dl socker

1.5 tsk bakpulver

0.5 tsk salt

12 dl vetemjöl

Fyllning

150 gram smör

4 msk kanel

1 dl socker

ströbröd

Pensling

1 st ägg

pärlsocker

Gör så här: Dela smöret och låt dem bli rumstempererade. Värm mjölken med den malda kardemumman till 48 grader. (Använd termometer för att få exakt).  Blanda mjöl, bakpulver, salt, socker och torrjäst i en separat bunke och blanda runt ordentligt. Häll över vätskan i bunken och knäck i ägget. Häll i mjölblandningen och arbeta degen tills den blir jämn och slät.  Klicka i smörkuberna i degen under tiden den arbetas. Låt sedan degen jäsa i 40 min.

Fyllning: Blanda ihop rumstempererat smör, kanel, socker och lite ströbröd. Ströbrödet gör att fyllningen inte flyter ut så lätt! Stjälp upp degen på en mjölad bänk. Ev kan man behöva knåda in lite extra mjöl om degen är för kladdig. Dela den stora degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangel och bred på fyllningen (hälften på varje). Rulla ihop degen från långsidan och skär i jämnstora bitar. Lägg dem sedan i en pappersform med snittytan uppåt. Låt jäsa i ca 20 min. Pensla varje bulle med lite uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda bullarna i 250 grader i ca 6-8 minuter.

Glutenfria frallor  

Ingredienser

5,5 dl glutenfri mjölmix

1 msk pofiber

1,5 msk fiberhusk

1,5 tsk salt

1 tsk torrjäst

5 dl vatten, kallt

flingsalt (att toppa frallorna med)

Gör så här: Blanda de torra ingredienserna i en stor skål med en sked eller träslev. Tillsätt vatten och blanda väl. Bearbeta degen någon minut tills den känns elastisk men fortfarande klibbig. Täck över skålen och låt den stå i rumstemperatur i 12–18 timmar.
Sätt ugnen på 225 grader, vanlig ugnsvärme. Ta upp degen på väl mjölat bakbord och dela den med en degskrapa eller kniv i 7–8 bitar. Du ska hantera degen så lite som möjligt och absolut inte knåda. Mjöla ytan lätt och dra ihop varje bit till en boll.

Lägg bröden på bakplåtspapper med skarven neråt. Låt frallorna jäsa under en kökshandduk i 15 - 30 minuter. Strö flingsalt över och grädda i mitten av ugnen ca 20–25 minuter (beroende på ugn och hur välgräddad skorpa du vill ha).
Låt frallorna kallna på galler. Vill du ha mjukare skorpa, täck med en handduk.

Pizzadeg på torrjäst

Ingredienser, 4 portioner

0,5 pkt torrjäst

6 dl vetemjöl

1 dl vetemjöl till utbakning

2 msk olivolja

0,5 tsk salt

2,5 dl hett vatten

Gör så här: Blanda torrjästen med mjölet och låt det stå i 10 min. Tillsätt, matolja, salt och sist vatten. Blanda till en slät deg. Låt degen jäsa i 30 min. Kavla ut på mjölat bord. Gör 4 pizzor  och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Sätt ugnen på 225°C.

Lägg på valfri topping och grädda direkt i mitten av ugnen i ca 10-15 min, beroende på storlek.

Tips! För en fylligare smak, byt ut 3,5, dl vetemjöl special mot speltmjöl eller durumvetemjöl.

2 kommentarer

Medvetna.se 2 år sedan
Hej jos, vi har sålt massor av torrjäst och har precis fyllt på förrådet igen. Du hittar torrjäst här https://www.medvetna.se/nyheter/khoisan-tea-ekologisk-torrjast-9g/
Jos 2 år sedan
Det finns ju inte torrjäst att köpa heller!!
Produkter
Svenska Suomi Norsk Dansk