Produkten har blivit tillagd i varukorgen
  •   30 dagars öppet köp
  •   Fri frakt över 500 kr
  •   Snabb leverans (2-4 dagar)
  •   Gratis paketinslagning
Svenska Suomi Norsk Dansk
CartDin varukorg är tom!

Välkommen till vår EKO-BLOGG

Här hittar du intressanta inlägg om hur du kan leva mer giftfritt till vardags, smarriga recept och en och annan intervju.

➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿

 

ATT FIRA UTAN SOCKER OCH KEMIKALIER

Sommaren är en årstid med många firanden på schemat. Bara sommaren i sig självt känns verkligen väl värd att fira! Vi blir som bekant gladare, piggare och får lust att fira och att unna oss. Det är kalas, student, bröllop och dop om vartannat. På olika tillställningar möts vi av fika, presenter och pynt som markerar att det är en fest. Det är viktiga markörer för stämningens skull för det är ju så härligt att fira! Att få skämma bort sig, att få överraska. Och visst är det fint att vi visar uppskattning för varandra, men kan det blir för mycket av det goda?

För mycket uppskattning tror jag inte vi kan visa, men för mycket socker det menar jag absolut att det blir genom allt firande och unnande. Vanliga kommentarer som hörs i festliga sammanhang är ”Men det är ju ändå kalas, då får man unna sig”, eller ”ska du inte ha en bulle till?”  Det är det dåliga samvetet som talar. För trots allt så vet vi ju allihop att det är kalas och firanden så pass ofta att det egentligen inte alls är läge att unna sig på varje firande samt alla helger med lördagsgodis och fika där emellan. Det blir för mycket av det goda helt enkelt, men man vill inte heller verka otacksam när någon ansträngt sig för kalasgästernas skull.

Jag levde som en helt vanlig frisk tjej tills jag fyllde 21. Då fick jag diabetes typ -1 och sedan dess har jag kunnat se och uppleva hur socker påverkar kroppen. Det har gett mig massor med kunskap om både hälsa och hur olika typer av kolhydrater påverkar mig. Den kunskapen är jag väldigt tacksam för! Det har gett mig riktigt bra verktyg för att ge mina barn en sund start i livet.

Vi riskerar vår hälsa ordentligt genom att äta mycket socker men det jag verkligen vill belysa i den här texten är att vi riskerar att äventyra våra barns mat -och fikavanor för resten av deras liv. Vi lär dem att det är okej att äta sötsaker när vi firar, när vi har varit duktiga eller när vi behöver tröst. Matvanor lär sig barnen de första åren i livet. Så som barnet blev serverad mat och de förhållningssätt som familjen hade till fika när barnet var litet, så förhåller sig barnet till mat och fika även i vuxen ålder. Det är svårt att ändra på vanor och beteenden, därför är det bästa man kan göra att ge barnet ett sunt förhållningssätt till mat och fika redan från start.

Ett exempel på det är att ni kan bestämma med era barn redan innan kalaset börjat att när vi fikar så får ni välja två olika saker på fikabordet och ett glas saft. Sedan är det färdigfikat. Den regeln har vi till våra barn och det fungerar väldigt bra. Finns det istället mjölk att dricka så kan de få det ibland, eller om de faktiskt vill ha vatten, det händer också. Jag brukar också fylla glaset med hälften saft och blanda ut med vatten. Då är den festliga färgen kvar.

Det är väldigt vanligt att föräldrar har dåligt samvete gentemot sina barn och försöker döva det genom att bjuda på godsaker av olika slag. Jag är en av dem som gjort det både en och två gånger och kommit på mig själv. Socker blir vi glada av. Vi menar väl när vi bjuder på fika, men i längden mår vi dåligt utav det.

Våfflor älskar väl alla barn!? Går enkelt att göra helt sockerfritt genom att använda bär och frukt som tillbehör. Jag brukar mosa i en banan och vaniljpulver i grädden så blir det en ljuvlig banangrädde istället för sylt.

 

 

Grunden till ett lagom sött barnkalas

Hur kan man då göra för att fixa ett barnkalas som känns härligt lockande men utan att proppa alla barn fulla med sötsaker? Jag  har några tips som jag brukar använda mig av som är grunden för ett sunt barnkalas.

Jag väljer ekologiska råvaror till all mat och fika.
Detta gör att antalet tillsatser och socker minskar drastisk. KRAV-märkningen som många ekologiska livsmedel är märkta med godkänner endast 36 av de 300 livsmedelstillsatser som livsmedelsverket godkänner. Ekologiska produkter är många gånger också mindre söta. Allt ekologiskt är dock inte KRAV märkt, men om man letar efter den märkningen när man handlar ekologiskt så kan man också vara säker på att få i sig mindre skadliga tillsatser i maten.

Använd naturens strössel! Här har jag delat bananer och stuckit in glasspinnar i och fryst dem. När de sedan är frysta smälter jag choklad i vattenbad som jag doppar bananerna i och rullar de sedan i frystorkade granatäppelkärnor. Barnen jublar!

Jag lagar maten från grunden och bakar det mesta själv
Genom att fixa mat och fika själv går det att minska på sockret rejält, samtidigt som man minskar antalet sockerarter. I till exempel köpeglass kan det finnas flera olika former av socker. När du läser ingredienserna kan du stöta på namn som: Socker, glukossirap, majssirap, inulin, druvsocker, glykos eller fruktos. Några av dessa sockerarter höjer blodsockret många gånger snabbare än vanligt socker och är därför mer skadligt för kroppen. På ett och samma barnkalas är det lätt hänt att det blir många olika former av socker, men fixar man att baka själv så har man full kontroll på vad för socker som är i bakverken. Dessutom kan man byta till något smartare socker som jag ska prata mer om snart.

Maten ska mätta
Det måste inte serveras mat på ett barnkalas såklart, men om man vill servera mat före fikat så kan det vara bra att tänka på att maten ska mätta ordentligt så att barnen inte mättar magen med fika. En annan bra idé är att bjuda på mat som kan vara mat och fika i ett, som till exempel pannkakor. En pannkakstårta kan vara perfekt för en sådan lösning. Grädda pannkakor utan socker (det är dessutom enkelt att göra pannkakor både naturligt glutenfria och mjölkfria i samma smet). Mellan pannkakorna kan du varva med grädde, bär och frukt. Ha siktet inställt på mätta barn innan fika och eventuell godispåse.

Godispåsen ska inte tas med hem
Det är ett mål vi siktar på när vi har barnkalas. Jag menar inte att barnen inte får ta hem sitt godis om de inte orkar äta upp eller om de vill spara det, men målet är att det ska vara så pass lite (men ändå festligt) att de hinner äta upp det på kalaset. En riktigt fin papperspåse ger ett härligt första intryck. Påsen gör mycket för hela upplevelsen av godispåsen så satsa på den! Jag brukar satsa på att blanda torkad frukt med ekologiskt godis. Fruktremmar, russin i tablettaskar eller äpplechips blandat med choklad (bra för mättnaden också) och några bitar ”vanligt” godis. Det blir en lagom blandning som visserligen är söt, men sockersmart!

Innehållet i godispåsen på vårt senaste barnkalas.

Med dessa riktlinjer har man redan kommit långt på vägen till ett sockersmart barnkalas. Jag lovar, föräldrarna kommer tacka er för att inte få hem speedade ungar som tappar humöret senare på eftermiddagen! Istället kan de få hem ett barn som är mätt, har haft roligt och är tillfreds.

 

En kladdkaka bakad utan mjöl med dadlar och banan som sötning istället för socker är en verklig favorit när vi firar! Vanlig grädde med vaniljpulver i är gott att servera till.

Jag vill ge några fler exempel på ”nyttigt socker”. Strösocker är ett raffinerat socker. Det har processats genom flera steg för att bli just strösocker. Det innehåller inga som helst näringsämnen utan endast kalorier.
Några av mina sockersmarta val är bland annat kokossocker, honung, ekologiskt och kallpressad agavesirap eller torkad frukt. Det fungerar väldigt bra att använda dessa som sötning istället och på köpet får kroppen näring. Honung till exempel är väldigt näringsrikt, samtidigt som det är mycket sött. Det höjer alltså blodsockret lika mycket som socker, men du får samtidigt i dig näringsämnen som hjälper kroppen att bryta ned sockret. Det är enkelt att vänja barn vid dessa sötningar istället för socker, särskilt små barn.

 

Senaste släktkalaset satsade vi fullt ut på rawfood fika. Rawfood fika utesluter raffinerat socker, gluten och mejeriprodukter och har inte upphettats över 42 grader.

Jag avråder alltid från att välja syntetiska sötningsmedel som sucralos och aspartam. Dessa är riktiga värstingar som kroppen inte kan bryta ned. Sucralos är dessutom ett stort miljöproblem då naturen inte heller kan bryta ned det. Båda sötningsmedlen misstänks vara cancerframkallande. Välj alltid sötning från naturliga råvaror.

Ett giftfritt barnkalas

Ingen vill väl ha ett ”giftigt” barnkalas så rubriken känns kanske fel? Tråkigt nog så omges vi hela tiden av potentiellt giftiga kemikalier och tenderar att öka på dessa under olika sammanhang, bland annat på kalas. Då samlas många människor på en liten yta och bär parfym, har med sig presenter, barnen leker med ballonger, engångs tallrikar trängs med plastsugrör på fika bordet och presentpapper ligger överallt. Nya saker öppnas och flyktiga kemikalier frigörs bland alla barn och vuxna som andas in dessa.

Lite överdrivet må hända att jag beskriver det nu, men precis sådär går de flesta kalasen till och i firandets stund är det lätt att både släppa allvaret kring kemikalier och att orka med att tänka på det. Så får det absolut vara. Det finns dock många detaljer man kan fundera på innan kalaset som kan hjälpa till att skapa ett giftminimerat firande.
En så enkel sak som att köpa ”ekologiska ballonger” till exempel. Det är ballonger tillverkade i naturgummi, fria från nitrosaminer. Nitrosaminer är ett misstänkt cancerframkallande ämne som är lätt att få i sig genom att blåsa upp ballonger. På nästan alla kalas jag är på ser jag barn som försöker blåsa upp ballonger. Det blir ganska mycket nitrosaminer under ett småbarnsliv alltså, men det är enkelt att undvika genom att göra ett medvetet val kring ballonger och annat kalaspynt.

Presenterna då? Kan man som förälder ställa krav på dem? Jag har gjort det och jag fick mycket positivt tillbaka. En förälder tyckte att det var en bra idé att jag hade skrivit exempel på inbjudningskortet vad sonen önskade sig. Jag skrev att en present inte är nödvändigt ( vilket jag också pratade med min son om) men om man ville ge present så var träpuzzel, böcker, presentkort, pengar, målarböcker och pyssel alternativen. Det är inte otacksamt eller oförskämt att göra så. Det är att vara tydlig och att hjälpa andra att göra medvetna val. En annan bra idé är att önska sig något begagnat från kompisen. Kanske en bok som kompisen tröttnat på eller ett spel som inte är roligt längre. Det kan vara något helt nytt för det barnet som fyller år.

Ett annat tips för ett giftfritt barnkalas är att minimera på engångsprodukter. Försök att använda porslin, rostfritt och glas. Engångsprodukter kan vara överdragna med ett skikt som ska vara vatten -och fettavvisande så att det ska gå att äta på. Det där skiktet kan innehålla perfluorerande ämnen som är hormonstörande. Inget som hör hemma på ett barnkalas alltså. Varför inte fynda en billig porslinsservis på loppis att ha som servis på barnkalasen istället? Det går ju att satsa på servetter med favoritfiguren på om barnet kanske fäst sig vid något, eller en duk med favoritfärgen? Var kreativ, men undvik plast och engångsprodukter, åtminstone vid matbordet!

Det är härligt att fira! Det måste vi få göra på de sätt vi vill. Att fira sina barn på barnkalas eller kalas med släkten är en stolt stund som man måste få hålla om. Just då ska man inte vara paralyserad av kemikalier eller av socker utan bara vara i nuet. Därför ville jag genom denna gästbloggningen ge konkreta tips på vad man kan ha tänkt igenom innan för att kunna fira med rent samvete och makt att skapa barnkalas som är socker -och giftminimerade men samtidigt härliga och ”vanliga”. För det är viktigt att inte känna sig konstig, otacksam, ensam eller maktlös när man ska bjuda in till kalas. Att fira utan socker och kemikalier är att fira barnets hälsa och födelsedag utan samvetskval!

 

Lycka till!

 

/ Jennie, @levagiftfritt

Jag heter Jennie och driver kontot @levagiftfritt på instagram. Levagiftfritt har växt och blivit både mitt eget företag och en blogg på levagiftfritt.se. Jag är 27 år och har två barn som är 5 och 3 år. Jag har precis blivit färdig med min utbildning till hålbarhetssamordnare och har siktet inställt på att arbeta med frågor som rör kemikalier och hälsa i framtiden men fokus på att inspirera och engagera. Välkomna att mejla mig på kontakt@levagiftfritt.se om ni har frågor eller förslag!


0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkter

Handla

Information

Svenska Suomi Norsk Dansk